Innovation

INDUSTRI

CRANEMECH LEVERERAR SÄKRA LYFT MED STOR EXPERTISKUNSKAP

CraneMech AB i Ängelholm är ett väletablerat företag inom lyftbranschen och har funnits sedan 1998. Företaget erbjuder försäljning, moderniseringar, service och underhåll av industriella lyftanordningar.

Peter Granström VD och servicetekniker startade företaget och har numera även Viktor Gibrand vid sin sida. – Jag anställde Viktor 2005 och sedan 2014 är det vi två som äger bolaget, säger Peter. Utöver oss två så har vi även Patrik Elfrid anställd sedan februari 2016.

Förutom tillverkningsindustrin servar vi alla som är i behov av lyfanordningar. Vi jobbar med lyft från 50 kg upp till 200 ton och vårt mål är säkra lyft, vilket vi levererar tillsammans med serviceavtal då det idag är lagstadgat med besiktning och dokumenterat underhåll på dessa produkter. När vissa byggnader förändras eller på annat sätt påverkar våra konstruktioner (även slitage) gör vi speciella lasermätningar för att kunna justera samt räta upp traversbanor och liknande installationer förklarar Viktor vidare.

Högteknologiska samarbetspartners – Vi är inte bundna till några specifika leverantörer utan vi anpassar det efter kundens önskemål. Men några vi samarbetar med är ABUS Kransystem, (tysk tillverkare) vilka har ett brett sortiment av kranar och traverser med tillbehör, IRC AB – som tillhandahåller radiostyrningar till kranarna, och i dagarna skall vi faktiskt ner till Italien och besöka Conte Metal Mec som tillverkar lyfok med mera och de vill att vi ska vara deras representant för Sverige. Ett mycket spännande möte, säger Peter. – När det gäller traversbanor är det Sånna Smide AB som bygger dessa åt oss, de är certifierade enligt EN 1090, vilket blev standard 2014, säger Peter. Därefter monterar vi och sköter injusteringar till det ändamål kunden önskar och har beställt. Även Scannuit är en av våra samarbetspartners som bland annat levererar stroppar, krokar och kättingar för att koppla lasten.

Stora kunder – I dagsläget är Lindab AB och Öresundskraft med Filborna sopförbränningsstation några av våra större kunder. Vi har även varit på kärnkraftverken, exempelvis utförde vi arbeten på Forsmark i 1,5 år i ett stort projekt. Pappersbruken använder ofta våra tjänster och även så A-Betong i Vislanda, och för att nämna någon lokal kund hjälper vi Marco AB här i Ängelholm konstaterar Peter och Viktor.

Nödvändiga certifieringar – För att få arbeta med det vi gör krävs certifieringar. Idag är vi certifierade enligt ISO 9001 och ISO 14001 samt OHASA 18001. Vi vidareutbildar oss kontinuerligt och har behörighet för traversförare, lif, truck, heta arbeten och fall-skydd med mera.

Alltid fokus på säkerheten – Vi har en bred erfarenhet inom service, montage och reparationer, fortsätter Viktor. Då vi även säljer begagnat är det ju av stor vikt att vi kan leverera dessa produkter i genomgånget och godkänt skick med förutsättningar att klara aktuella besiktningar, och tillfredsställa våra kunder.

Med tanke på alla kontroller så erbjuder vi även serviceavtal på aktuella lyftanordningar. Kontinuerlig service och underhåll gör att driftavbrotten blir färre på varje installation och detta i sin tur sparar pengar för våra kunder. Ett driftstopp på en större anläggning kan ju få katastrofala följder för deras ekonomi. – I vårt arbete är det alltid säkerheten som är viktigast, säger Peter. Det åligger ju givetvis användaren att la löpande översyn och se till att alla krav uppfylls så att inte säkerheten äventyras, detta görs genom daglig kontroll av den som brukar lyftanordningen. Det finns en central författningssamling från 2007 som styr detta i detalj avslutar Peter Granström.

Share This Post :