Innovation

INDUSTRI

En framtidsspaning utan att veta ett dyft!

För en tid sedan fick jag se en demonstration av ett projekt utfört av bland andra Semcon, Trafikverket, Consat med flera genom stöd av Vinnova inom det strategiska fordonsforskningsprogrammet, FFI. Projektet kallas ”Born To Drive”, och går ut på automatisk rangering av fordon i en hamn, genom ett ”simpelt” tillägg i fordonets mjukvara.

Resultatet blir en godshantering utan armar och ben samt att vi sparar tid, pengar och miljö. Tekniken bakom Born To Drive är lika mogen som en påse lego, perfekta bitar som inte utgör någonting innan man sätter ihop dem.

Med andra ord, det är bara vår fantasi och inställning som sätter gränserna! I dag står personbilar parkerade sisådär 95 procent av livstiden utan att göra nytta. Men raskt kommer delningsekonomin och självkörande system, och då kanske står de parkerade 5 procent av tiden?

Borde inte detta leda till att färre enheter behövs samtidigt som enheten (transportören) utnyttjas med fler timmar och ställer nya krav. Som på tillförlitlighet och kvalitet, hm jag undrar, hur ser affären för BMW, VW … alla andra fordonstillverkare ut då?

Kanske är det servicemarknaden som vinner då allt skall servas och bytas för att hela tiden fungera, 24-7? Vem vet!

De stora fordonstillverkarna kan inte svara på frågan kring vilken affärsmodell som gäller om fem år, men de gör ändå hiskliga investeringar i eldrif, där VW leder med sanslösa 20 miljarder Euro. Det är klart att det är viktigt med att utveckla nya drivlinor, ty då applåderar politikerna och miljön, men hur är det med kunden? Om jag åker buss i någon storstad så struntar jag ju i vad det är för märke på bussen, och tänk efter, det gör du också. Men du är intresserad av en förfyttning medan varumärket på den nödvändiga bussen är oväsentligt. Så blir det nog med bilen också, och jag tänker – till vilken nytta gör teknikinvesteringen när inte företagsledningarna förstår hur kunden beter sig i framtiden – och det går fort när kunderna driver på utvecklingen. Såg ett litet barn, kanske ett år gammalt leka med pappas mobiltelefon och ett spel. Perfekta fingerrörelser blandat med skratt och gråt beroende på spelutvecklingen – den ungen är född i det nya – Born To Connect.

Vi som är igång nu i livet måste tänka om i helt nya banor och våga lära oss att inte förstå och att ha alla svar, men samtidigt hänga med.

Därför tror jag att VW:s 20 miljarder Euro är att slänga pengar i sjön om man inte fattar vad som händer kring människan – behov – affärsmodell.

Den lilla ettåringen skiter nog i vad det står på bakluckans emblem – eller?

 

Share This Post :