Innovation

INDUSTRI

Selfie möjliggör enkel och säker access till byggnader och kontor

Vi använder i allt större utsträckning tjänster som kräver registrering och autentisering av människors digitala identitet, ofta är de onödigt komplicerade och inte heller så säkra som vi tror. Access till lokaler och byggnader har länge kännetecknats av föråldrade inpasseringssystem, något som kan lösas med en biometrisk selfie. Nyligen utökade Precise sitt erbjudande inom digital identitet, Precise YOUNiQ, med biometrisk access till faciliteter. Stefan K Persson, VD, berättar om den innovativa tekniken och biometrins framfart i vårt moderna, allt mer digitaliserade samhälle.

Stefan, berätta mer om ert arbete inom biometrisk access.

Vi på Precise erbjuder sedan tidigare lösningar som säkerställer identitet för digitala tjänster i mobila applikationer. Nu öppnar vi även dörren till en smidigare, säkrare och mer samtida lösning för verksamheter redo att ersätta koder, passerkort, tags och nycklar. Tekniken bakom vår lösning, Precise YOUNiQ, baseras på artificiell intelligens som bekräftar din identitet genom dina unika ansiktsdrag.

Hur fungerar det i praktiken?

Vi integrerar ansiktsigenkänning med inpasseringssystem för att bekvämt och säkert kunna ge anställda och besökare access till kontor och byggnader. Registreringsprocessen för tjänsten sker enkelt och smidigt var du än befinner dig då det görs digitalt. Din selfie valideras så snart du närmar dig ingången och ger direkt access utan onödig fördröjning. Både säkerhet och bekvämlighet maximeras och bidrar till att underlätta och förenkla vardagen både för dig som individ och för företaget.

När kan vi förvänta oss att se lösningen på marknaden?

Just nu genomförs pilotprojekt där Precise YOUNiQ för access till byggnader testats och utvecklas i nära samarbete med utvalda partners. Center for Identification Technology Research (CITeR) vid Clarkson University som bedriver forskning och utveckling inom biometrisk igenkänning är en av våra pilotpartners. De använder vår lösning i sina tekniska laboratorier vilket ger studenterna möjlighet att vara en del av en ny teknik som inspirerar till utvecklingen av nästa generations biometriska lösningar.

Likaså har produkten testats av gym på den svenska marknaden, vars fokus ligger på att eliminera behovet av passerkort som ofta tappas bort eller glöms hemma. Viktigt har också varit att access-systemet kan säkerställa att endast medlemmar får tillgång till lokalerna. Våra pilotprojekt bidrar starkt till den fortsatta utvecklingen, där varje steg nu valideras noga inför kommersialiseringen av produkten som sker 2020.

Slutligen, vilka fördelar ser du med biometri överlag och hur kan de implementeras i framtida lösningar?

Vi strävar ständigt efter att förenkla vår vardag och därmed har bekvämligheten blivit en av de viktigaste faktorerna när vi väljer en produkt eller tjänst. Ofta, när bekvämlighet prioriteras, väljer vi bort säkerheten eller tvärtom, utmaningen är att hitta rätt balans mellan dessa två faktorer. Med biometri kan du få båda. Säkerheten kan ökas genom att kombinera flera olika biometriska tekniker, såsom ansikte, fingeravtryck och röst, utan att påverka bekvämligheten.

Ser vi till framtiden är det sätt vi använder biometri idag bara det första steget. Som med all ny teknik kommer det att ta tid att anpassa sig – men vi kan inte stoppa utvecklingen! Snart kommer biometri att finnas överallt, i våra hem, bilar och på våra arbetsplatser. Den kommer inte bara att användas för autentisering utan också för personanpassning samt som verktyg för interaktion med våra dagliga gränssnitt. Något som kommer att hjälpa till att förbättra våra liv, helt enkelt göra

Om Precise:

Precise är en marknadsledande leverantör av lösningar för bekväm och säker verifiering av människors identitet genom biometri. Våra lösningar används hundratals miljoner gånger varje dag av människor över hela världen. För mer information, besök www.precisebiometrics.com

För mer information om Precise YOUNiQ för access till faciliteter, se video ”walk in with a selfie” eller ladda ner informationsbroschyr

Share This Post :