Innovation

INDUSTRI

STUA UTVECKLAR SVENSK BESÖKSNÄRING

Sverige kan bli en ledande turistdestination i världen, med rätt verktyg skapas förutsättningar för att nå ut internationellt. Och det handlar inte om att uppfinna hjulet, utan dra nytta av de hjul som redan finns.

Den tekniska utvecklingen har inneburit att människor runt om i världen använder digitala tjänster att planera och genomföra sina resor.

– Digitaliseringen ska ses som ett otroligt effektivt verktyg, men den är inte lösningen, säger Ola Lindgren Nilsson, vd för STUA, som i mer än 20 år utvecklat besöksnäringen i samarbete med företag och kommuner. Företaget arbetar med ett stort pilotprojekt som går ut på att via en digital tjänst nå potentiella turister runt om i världen.

– Med verktyget så ska man kunna lägga upp sin produkt, den översätts och går sedan ut i en rad olika inarbetade kanaler. Ditt besöksmål når dina kunder där de finns, om det sedan är via Get Your Guide i USA eller Holidaycheck i Tyskland, poängen är att använda de kanaler där kunder faktiskt finns, säger Pernilla Nordström, destinationsutvecklare på STUA.

De arbetar nära sina kunder och utvecklar deras besöksmål till att bli tydliga erbjudanden och paketerade produkter.

– Målbilden är att öka omsättningen och idéer i nya lösningar för att möta efterfrågan. En mer utvecklad produkt kan man ju också ta mer betalt för, säger Ola.

– Vi måste utgå från att det som känns hemvant för oss är en exotisk upplevelse för andra. Är man van vid 40 graders värme så kan idén om att paddla i dis eller vandra i snötäckt landskap vara precis det man längtar efter, säger Pernilla.

Ett exempel är företaget som efter standardsäsongen, det vill säga sommarmånaderna, testade om det skulle kunna finnas en efterfrågan även på vintern, för i stort sett samma produkt som på sommaren.

– De erbjuder vandring och då tänker många kanske direkt på varmare tid på året. Men genom att bolla produkten, paketera den på rätt sätt och göra en målgruppsanalys så hittade de sin marknad. Sen handlar det om att digitalt också finnas i de säljkanaler där konsumenten finns.

Genom att använda dessa kanaler som också har enorma budgetar så har man möjlighet att nå fram, istället för att arbeta bara i egna kanaler som riskerar att försvinna i bruset.

Har man begränsade resurser så handlar det om att hitta andra smarta lösningar så att den investering man gör också ger ett avtryck.

– Genom att gifta samman olika branscher och kunskaper så skapas produkter som matchar framtidens resenärer.

På STUA drivs vi av övertygelsen att Sverige ska bli en av världens ledande turistdestinationer. Genom att utveckla attraktiva besöksmål och destinationer skapar vi värden för företag, kommuner, medborgare och regioner.

Läs gärna mer på www.stua.se

Share This Post :